esmaspäev, 24. juuni 2013

Ärge tehke leedriõie veini!

No mõtlen teie, kes te põhimõtteliselt veini ei tee ei õitest ega üldse mitte millestki.




 Aga tehke KINDLASTI midagi muud! Siirupit näiteks. Sest et praegu on tõesti tagumine aeg. Esimesed õisikud juba pudisevad. Leedripõõsaid millegi muuga segi ajada ei saa, sest praegu on põhilised valgeõielised õitsejad jasmiin ja leeder. Jasmiini magusat lõhna teab igaüks, aga leedril on... vabandust, aga... pesueht kassipissi lõhn man. Ja ometi on valmistoode temast omapäraselt hõrk.




Õisikuid muide ka frititakse. Ilmselt annab neid ka kuivatada. Seda ma arvata ei oska, kuidas nad sügavkülmas käituvad, aga proovin väikese kogusega kindlasti järele. Likööri moodi napsi võib ka teha. Sel juhul siis pannakse 3 l purk õiskuid, suhkrut ja sidruniviile täis ning valatakse üle kvaliteetse viina või piiritusega. Valmib nädalaid kui mitte kuid. 

Praegu on ka viimane aeg rabarberlas 1:0 ära teha, sest peale jaani ei olevat nad enam eriti head. Nii et näiteks neid kahte võiks proovida omavahel kuidagi miksida. Õisi ei maksa muidugi söödava massina kasutada, aga neist välja meelitatud droogiga saaks mõnele joogile, magustoidule, kastmele-marinaadile või hoidisele põneva maitsenüansi juurde küll. 


Veinikojas oli samuti täna katsetuste päev. Tulemused hakkavad aga selguma alles kuu või paari pärast. Eks annan siis jällegi aru. Võib olla vahepeal ka, kui mõni katseeksemplar millegagi üllatab või kui midagi muud öelda on. 






2 kommentaari:

  1. Perenaine.ee-s toodud retseptiga võib väga edukalt ka angervaksaõisikutest siirupit teha - ka aromaatne, omapärane ja lisaks ravitoimeline (reumaatilisi vaevusi leevendav)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, olen kuulnud, aga teinud ei ole. Angervaksa kasvab palju igal pool, igaüks võib proovida :)

      Kustuta