teisipäev, 4. juuni 2013

Kala ja vein

Meil siin saare peal on vahel nii, et kala on, kalamehi on ja kalasoovijaid on ka, aga kala ikka ei saa. Sest et kalamehel pole aega. Pole aega kala võrgust välja võtta. Sai siis eile ühe hea peretuttavast kalamehega aru peetud, et kuidas siis saaks ikkagi kala, kui kala on, aga kalamehel pole aega. Pakkus teine välja, et toob mulle kalad koos võrkudega. Hommikuks oligi kast trepi peal. 



Alguses oli päris tore. Soe, päikseline suvepäev, harutad muudkui kastist võrgulina, päästad sealt välja kalakesi ja puhastad ühtlasi ka võrgud meresodist. Esimene võrk oli kõige hullem, oli see ju tõenäoliselt kaldale kõige lähemal. Kalu oli keskmiselt. Peale esimese võrgu klaarimist oleks justkui elutööga hakkama saanud. Kella ei vaadanud, aga küllap paar tundi ikka läks. Töö sai aina rohkem käppa ja järgmised kolm võrku olid õnneks puhtamad ka. Ühes võrgus oli 3 kala. Viimases ka üks tuulehaug ja üks ümarmudil.


Viimane võrk oli nii sassis ja keerdus, kui üldse olla saab. Kahest küünest jäin ilma. Jalatallad hakkasid  ümmarguseks muutuma. Päike kõrvetas kaela. Mõtlesin aina rohkem ja rohkem sellele, et eks ju veinitegemise juures ka ole kõige ajamahukam ja tüütum töö pudelite pesemine, desinfitseerimine ja vanade siltide maha kraapimine. 

Kui me läheme heasse söögikohta, siis eeldame, et seal pakutava tooraine oleks kohalik, värske, öko, mahe ja mida kõike veel. Ja olla võiks kõik see suhteliselt odav, sest mis see ahven ja koduleib ja kartul ja lihtne veinike, siis ikka ära ei maksa - kasvab ju kõik siinsamas põllul, aias, metsas ja meres, mine ja võta! Minu tänane kalasaak oli ämbritäis särge ja paar kilo ahvenat. Mõnikord ei ole kalamehe võrkudes ogalikupoegagi, aga see-eest muda ja lintsi kilode kaupa. Neli paadisõitu võrke viies-tuues on võtnud hulga bensiiniliitreid...

Võrkude puhastamiseks kulus mul 4 tundi, õnn et kala rohkem ei olnud! Kalamehel läheb see töö muidugi kiiremini, aga tema peaks selle kala veel kuhugi viima ja maksudest-lubadest ma üldse ei räägi. Kui ma töötegemise keskel mõtlesin, et need kalad peaks küll nüüd poole hinnaga saama, siis lõpetades mõtlesin juba, et see kalamees peaks mulle praegu hoopis peale maksma! :) Ja imestan nüüd hoopistükkis, et kuidas söök-jook ja muud teenused meil ometi küll nii odavad  olla saavad!?

Suur tahe, palju aega, nobedad näpud, oskused, head abilised, kolme hobuse töökus, isegi palju raha võib sul olla, kuid kui ilm ja saatus ei soosi, siis  vot ei  tule vahuveini sisse õiget mulli ja omakasvatatud arbuus vot ei lähe roosamaks kui õhkõrnroosa. Aga ega nad seepärast söömata-joomata jää. Tasuta käes ju ;)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar